ترخیص بار دریایی: مزایا، مراحل و هزینه آن

ترخیص بار دریایی: مزایا، مراحل و هزینه آن

ترخیص بار دریایی: مزایا، مراحل و هزینه آن

13 دی1402
ترخیص بار دریایی: مزایا، مراحل و هزینه آن


ترخیص کالای دریایی چیست؟

حمل و نقل کالاها به صورت بین المللی از طریق چهار روش معمول: حمل و نقل دریایی، ریلی، جاده ای(زمینی) و هوایی صورت می گیرد. حمل و نقل دریایی یکی از روش های حمل و نقل کالاها است که حمل و نقل و ترخیص آن از طریق دریا صورت می گیرد. کالاها در این نوع حمل و نقل به وسیله ی لنج، کشتی، قایق و یا دیگر تجهیزات دریایی از مبدا به سمت مقصد انتقال می یابند.

ترخیص کالای دریایی مقوله ای بسیار مهم است که از اهمیت بسیار ویژه ای در تجارت بین الملل برخوردار می باشد و اکثر کالاهای وارداتی یا صادراتی از طریق ترخیص کالای دریایی مبادله می شوند. در ترخیص کالای دریایی، واردات و صادرات کالاها از راه گمرک به وسیله تجهیزات دریایی از طریق دریا انجام می پذیرد. این نوع حمل و نقل به دلیل اهمیت بسیار در انتقال کالاها به عنوان یکی از روش های حمل و نقل پرطرفدار در حوزه تجارت محسوب می شود. به همین دلیل قرار است که در ادامه به مزایا، مراحل و مقررات پیرامون ترخیص کالای دریایی بپردازیم.


واردات بسیاری از کالاها در کشور ما به صورت دریایی انجام می گیرد. انتقال و ترخیص بسیاری از کالاها به دلیل اتصال ایران از شمال و جنوب به دریا از طریق حمل و نقل دریایی صورت می گیرد. در روش ترخیص کالای دریایی ابتدا یک قرارداد با نکات و جزئیات آن بین فروشنده و خریدار کالا بسته می شود. پس از عقد قرارداد، کالا از سوی فروشنده یا خریدار(بنابر توافقی که انجام گردیده است) بارگیری شده و سپس، در کانتینرهای مخصوص قرار گرفته در بندر گمرک قرار می دهند. در نهایت، بار با استفاده از کشتی یا دیگر تجهیزات دریایی رهسپار مقصد می شود. همچنین لازم به ذکر است که در فرآیند ترخیص بار دریایی به امور مهمی همچون: امور مربوط به گمرک، مسائل مالی، حقوقی و اداری مربوط به کالاها نیز پرداخته می شود که هر یک از آن ها از قوانین و نکات مهمی برخوردار هستند.



بارنامه دریایی

بارنامه دریایی مسئله ای بسیار مهم در حوزه ترخیص کالای دریایی است. بارنامه دریایی را می توان سند حاوی مشخصات کالا، فرستنده و گیرنده کالا تعریف کرد. همچنین اطلاعات دیگری نظیر: مشخصات شرکت حمل و نقل، نام و ملیت کشتی، هزینه حمل و نقل بار و دیگر نکات مربوط به کالا در بارنامه ذکر می شود.
شرکت کشتیرانی در هنگام تحویل بار برای آن بارنامه دریایی صادر می کند. بارنامه دریایی یک نوع مجوز برای حمل بار از طریق دریا خواهد بود که همراه داشتن آن تا زمان تحویل بار به گیرنده الزامی می باشد. مدت زمان اعتبار بارنامه تا هنگام تخلیه بار کشتی خواهد بود. لازم به ذکر است که از بارنامه دریایی چهار نسخه برای گروه های؛ فرستنده بار، گیرنده بار، فرمانده کشتی و مالک کشتی یا نماینده قانونی تهیه و صادر می شود.



مزایای حمل و نقل دریایی

حمل و نقل دریایی به دلیل برخورداری از مزایای بسیار بخش قابل توجهی از تجارت بین المللی را به خود اختصاص داده است. در ادامه به برخی از مزایای ترخیص بار دریایی پرداخته ایم.

▪︎ هزینه پایین: هزینه کم تعمیرات و استفاده از سوخت ارزان قیمت کشتی ها و لنج های دریایی سبب گردیده اند که حمل و نقل دریایی نسبت به دیگر انواع حمل و نقل ها ارزان تر و مقرون به صرفه تر باشد. در واقع حمل و نقل دریایی نسبت به دیگر انواع حمل و نقل ها در اولویت قرار دارد. البته در صورت عدم وجود آبراه از دیگر روش های حمل و نقل برای جابه‌جایی بار استفاده می شود.

▪︎ حمل و نقل کالاهای بزرگ: امکان حمل و نقل و جابه‌جایی هر گونه کالا و باری در هر سایز و ابعادی از طریق حمل و نقل دریایی وجود دارد. از طریق این نوع حمل و نقل امکان آسیب و صدمه به بار نسبت به دیگر روش های حمل و نقل بسیار کم تر می باشد.

▪︎ حمل و نقل در هر شرایطی: بازرگانان در هر گونه شرایطی می توانند بار خود را از طریق حمل و نقل دریایی جابه‌جا کنند. در صورت بسته شدن دیگر روش های حمل و نقل، ترخیص بار دریایی بهترین روش برای انتقال بار به مقصد بدون صدمه ای خواهد بود.

▪︎ ثبات در نرخ کرایه: معمولاً نوسانات بالای هزینه ترخیص در این نوع حمل و نقل نسبت به روش های دیگر مشاهده نمی شود. درواقع، پایداری و ثبات هزینه ترخیص بار دریایی از دیگر مزایای حمل و نقل دریایی است. به طور کلی، شرکت های حمل کننده بار دریایی، حمل و نقل میزان حجم عظیمی از بارها را با قیمتی مناسب انجام می دهند.


مراحل ترخیص دریایی کالا

ترخیص کالای دریایی از کشور مبدا به کشور مقصد باید طی مراحل خاصی با توجه به قوانین و مقررات خاصی صورت گیرد. در ذیل به این مراحل پرداخته ایم.
  • تهیه اسناد و مدارک: در این مرحله، شما در ابتدا باید اسناد و مدارکی لازم جهت ترخیص کالای دریایی همانند: فاکتورها، بارنامه ها، قراردادها و دیگر مدارک مرتبط با مشخصات بار جمع آوری و تهیه نمایید.
  • اظهارنامه گمرکی: اظهارنامه گمرکی حاوی اطلاعاتی در خصوص بار دریایی نظیر: توضیحات فنی بار، مقدار و ارزش بار، کد گمرکی و دیگر اطلاعات مربوط به بار و مشخصات کشورهای مبدا و مقصد است که تهیه و ارائه آن در هنگام ترخیص بار دریایی الزامی خواهد بود.
  • پرداخت مالیات و عوارض: برخی از بارها در کشور مقصد دارای مالیات و عوارضی مشخص هستند که باید پرداخت شوند. میزان هزینه های گمرکی با توجه به نوع کالا و مقررات گمرکی هر یک از کشورهای مبدا و مقصد متغیر خواهد بود.
  • بررسی و تفتیش بار: در این مرحله، گمرک ممکن است که بار شما را به منظور بررسی اطلاعات و مستندات تحویل و مورد تفتیش و بازرسی فیزیکی قرار دهد.
  • صدور مجوزهای لازم: اگر بار شما به هر مجوز خاصی نیاز داشت، باید آن را تهیه کنید. این مجوزها ممکن است مجوزهای بهداشتی، گیاه پزشکی، وارداتی خاص و ... باشد. عدم رعایت قوانین و همچنین عدم دریافت مجوزهای لازم عواقبی نظیر: توقیف بار، جریمه مالی، تعلیق فعالیت و یا پیگیری قضایی به دنبال خواهد داشت.
  • پرداخت هزینه های گمرکی: پس از طی این مراحل و تهیه تمام مدارک لازم، تمامی آن ها را به گمرک ارائه و هزینه های گمرکی را منظور ترخیص بار پرداخت نمایید.
  • ترخیص نهایی بار: خریدار پس از طی مراحل قانونی ترخیص بار، قادر به تحویل و دریافت بار خود خواهد بود.

عوامل تاثیرگذار در تعیین هزینه ترخیص بار دریایی کدام اند؟

هزینه ترخیص بار دریایی یکی از جمله موارد موثر در محبوبیت این نوع روش ترخیص است. هزینه ترخیص بار دریایی بسته به عواملی مثل؛ حقوق ورودی کالا، تخلیه و بارگیری و همچنین هزینه انبارداری و ... تعیین می شود.
  • حقوق و عوارض ورودی کالا: دریافت هزینه ای تحت عنوان حقوق ورودی کالا از واردکننده در تمام کشورهای جهان از جمله ایران امری معمول است.
  • تخلیه و بارگیری: پس از ورود بار به ورودی گمرک، مامورین گمرک امر تخلیه و بارگیری آن را انجام می دهند که باید صاحب بار، این هزینه را پرداخت کند. البته این هزینه بسته به وزن و نوع بار متفاوت خواهد بود.
  • هزینه انبارداری: از دیگر هزینه های ترخیص کالای دریایی می توان به هزینه نگهداری و انبارداری آن در گمرک اشاره کرد. گمرک این هزینه را با توجه به نوع و حجم بار تعیین می کند.
  • البته در کنار این عوامل، عوامل دیگری همچون: شرکت حمل و نقل، بیمه، ابعاد، وزن، اسکله در کشور مبدا بارگیری، اسکله در کشور مقصد ارسال کالا، نوع کالا، بهای سوخت، نرخ ارز، وزن، ابعاد و مقررات گمرکی در تعیین هزینه ترخیص بار دریایی دخیل و موثر هستند.


صفر تا صد ترخیص دریایی کالا را به ما بسپارید!

بازرگانی طاها فیدار خلیج فارس بیش از 20 سال است که در زمینه ترخیص دریایی کالا و ارائه خدمات بازرگانی فعالیت می کند و دارای شعبه در بوشهر،تهران و بندرعباس و همچنین نمایندگی فعال در دبی و چین و نمایندگی خطوط کشتیرانی ایرانی و خارجی می باشد.اگر شما هم قصد واردات و ترخیص دریایی کالا را دارید این مجموعه با اعتنا بر تجارت چندین ساله خود،نیروهای متخصص،ارتباطات و اطلاعات بروزی که دارد می توانید صفر تا صد واردات و ترخیص دریایی کالا را از مرحله تحویل و بارگیری بار در مبدا تا لحظه ترخیص و تحویل بار صاحب کالا در انبار مقصد را به صورت متعهدانه و دلسوزانه بر عهده گیرد.



مقالات مرتبط
کالای متروکه چیست
کسر تخلیه در گمرک
مدت زمان حمل بار از چین به ایران
انواع روش های حمل در ترخیص کالا
انواع بیمه باربری کالا
حمل یک سره در گمرک
هزینه حمل بار از چین به ایران
تفاوت سود بازرگانی و حقوق گمرکی
پرسودترین کالاهای وارداتی از ترکیه
واردات و ترخیص ورق استیل از گمرک
حمل و نقل دریایی
شرایط و نحوه دریافت ارز نیمایی برای واردات

نظرات
ارسال نظر

مشاوره رایگان ترخیص کالا