تعرفه گمرکی چیست و چه کاربردی در ترخیص کالا دارد؟
تعرفه گمرکی چیست و چه کاربردی در ترخیص کالا دارد؟
تعرفه در واقع نوعی معیار عددی یا رقمی برای شناسایی و تعیین جایگاه کالاها در امر ترخیص و یکی از مراحل واردات کالا می باشد.تعرفه گمرکی را می توان میزان حقوق ورودی قابل پرداخت به منظور ورود کالامعرفی کرد. تعرفه گمرکی درگذر زمان بر سیستم ها و روش های خاصی مبتنی بوده است که از آن میان می توان به تعرفه ی اداره گمرک،حمل و نقل، آمار، بیمه و... اشاره کرد.
مفهوم تعرفه گمرکی
تعرفه در اصطلاح دو معنای متفاوت در ذهن ایجاد می کند.1. معنی عام
این مفهوم که به غلط در میان افراد ترخیص کار گمرک و دارندگان کالا رواج یافته این است که به طور مثال می گویند تعرفه ی یخچال چند درصد است که منظور از این جمله میزان حقوق ورودی قابل پرداخت آن کالا است که در کتاب تعرفه گمرکی آورده شده و مثلا در پاسخ می گویند 25 درصد.
2.معنی خاص
در این مفهوم تعرفه گمرکی به عنوان ردیفی ازتعرفه کالاهای وارداتی که درنمانکلاتورسیستم ثبت شده ذکر می گردد. در کتاب تعرفه ی مورد استفاده در ایران برای هر ردیف کالا، رقمی به عنوان میزان حقوق ورودی تعریف شده است.به طور مثال وقتی می پرسند تعرفه گمرکی اتوی برقی چیست؟ منظور ذکر شماره 8 رقمی تعرفه ی مربوط به آن کالا است.
مطلب پیشنهادی : ترخیص ماشین آلات صنعتی از گمرک
منظور از حقوق گمرکی و تعرفه گمرکی
مبالغی که در گمرک برای ورود کالاهای وارداتی اخذ میشود به چند دسته مختلف تقسیم میشوند.
نخست حقوق و عوارضی است که در واقع نوعی مالیات غیرمستقیم محسوب می شود
و دیگری هزینه های پرداختی در قبال انجام خدمات وصول می باشد؛ همچون هزینه بارگیری و تخلیه، آزمایشات استاندارد بودن کالا و انبارداری و... .
توجه داشته باشید که این حقوق و عوارض به گمرک پرداخت میشود. اما هزینهها توسط نهادهای ارائه دهنده خدمات نظیر سازمان بنادر، سازمان ملی استاندارد و انبارهای عمومی در گمرک های داخلی استاندارد وصول می شود. در بند (ح) ماده یک قانون امور گمرکی حقوق ورودی تعرفه گمرکی تعریف شده؛ شامل دو قسمت می باشد:
1 ـ حقوق گمرکی که برای تمامی کالاها 4 درصد بوده و در مجلس شورای اسلامی وضع شده است.
2 ـ سود بازرگانی که آن را دولت تعیین می کند.
البته مالیاتها و سایر عوارض از جمله 9درصد از مالیات بر ارزش افزوده، چهار درصد کالاهای فرهنگی و یک درصد از مجموع حقوق ورودی گمرکی به عنوان عوارض هلال احمر به تناسب حجم و نوع کالا از واردات انواع کالاها دریافت می گردد.
تعرفه گمرکی عبارت است از عوارض و مالیاتی که دولت به دلایل مالی، حمایتی و یا ترکیبی از این دو از کالاهای وارداتی اخذ میکند. اصطلاحا این مبلغ دریافتی به حقوق گمرکی معروف است.
امکان دارد تعرفه گمرکی براساس ارزش کالا اخذ شود که در این حالت، تعرفه ارزشی نامیده می شود و به راه های مختلفی محاسبه و اخذ می گردد.
مطلب پیشنهادی : لیست مجوز های لازم برای ترخیص کالا
اولویت بندی انواع تعرفه گمرکی
انواع و اقسام تعرفه گمرکی که برای ترخیص کالا از گمرک کاربرد دارد، بنا به به سیاست های تجاری و نیازهای یک کشور تقریبا به 10 دسته و اولویت تقسیم بندی می شود تا سهم ارزی برای هر کدام از اولویت ها تعیین گردد. اولویت آخر( دهمین اولویت) عموما شامل کالاهایی باکتری و لوکس می باشد که به آن ارز دولتی یا مبادلاتی تعلق نمی گیرد و همچنین سود بازرگانی این قبیل کالاها دو برابر سود بازرگانی نوشته شده در جدول تعرفه گمرکی است. این اولویت بندی توسط سازمان توسعه تجارت ارائه داده و از سایت های مختلفی در اینترنت قابل مشاهده می باشد.
انواع تعرفه گمرکی از نظر هدف
- تعرفه مالی
- تعرفه حمایتی
- تعرفه ارشادی
انواع تعرفه گمرکی از لحاظ مقام وضع کننده
- تعرفه مستقل
- تعرفه قراردادی
انواع تعرفه از لحاظ شکل
- تعرفه واحد
- تعرفه مرکب
انواع تعرفه گمرکی از لحاظ ماهیت
- تعرفه عمومی
- تعرفه ترجیحی
انواع تعرفه گمرک از دیدگاه ماخذ محاسبه
- تعرفه ارزشی
- تعرفه ویژه یا مقداری
- تعرفه مختلط یا مرکب
دراین تعرفه از هر دو روش فوق یعنی روش های ارزشی و ویژه ترکیبی استفاده می شود.
تعیین تعرفه گمرکی چه مزایایی دارد؟
مزایای تعرفه گمرکی عبارتند از:
- ایجاد درآمد برای دولت
- راهگشای مذاکرات اقتصادی
- حمایت از تولیدات داخلی کشور
- قابل پیش بینی کردن بازار
از معایب تعرفه گمرکی آن است که امکان تنش های تجاری را فراهم می کند. اگر تعرفه های غیر منطقی برای کالاهای کشور دیگری وضع گردد، امکان دارد آن کشور واکنش شدیدی نشان دهد. در اینصورت این رفتارها احتمال وقوع یک جنگ تجاری را زیاد می کند که به نفع هیچکدام از کشورها نمیباشد. جهت ترخیص کالا از گمرک بوشهر میتوانید شرایط ترخیص کالا در لینک های داده شده بررسی نمایید.
چه نهادی تعیین کننده تعرفه گمرکی در ایران می باشد؟
میزان تعرفه گمرکی برای کالاهای مختلف در اوائل هر سال در جلسه هیئت دولت ایران اعلام می شود. این تعرفه ها بایستی در کمیسیون ماده یک تصویب نهایی شود. پس از آن بخشنامه مصوب به سازمان های مرتبط توزیع میگردد. کمیته دائمی تعیین مقررات صادرات و واردات از نمایندگان وزارت بازرگانی و چندین وزارتخانه ذیربط، بانک مرکزی، اتاق بازرگانی و صنایع و معادن، و گمرک کشور تشکیل می شود. یکی از وظایف این کمیته تهیه لوایح قانونی مقررات صادرات و واردات است که کمیسیون ماده یک، آیین نامه اجرایی آن را تعیین می نماید.
لازم است دولت ها در تعیین تعرفهها، هماهنگی با قوانین تعرفه گمرکی در کشورهای دیگر را رعایت نمایند. در اینصورت از ایجاد شکاف بین دولتها و احتمال ایجاد تنش بین کشورها جلوگیری می شود. همسویی مناسب در این زمینه باعث کاهش رودررویی با اعمالی که مورد تاییدشان نیست، می گردد. ترخیص کار گمرک به خوبی از مقدار تعرفه واردات و صادرات، نرخ های ثبت سفارش کالا و مقررات کشورهای واردکننده و صادرکننده اطلاع دارد.
مقالات مرتبط:
چقدر طول می کشد یک بسته از گمرک خارج شود
ترخیص خودرو از گمرک
گروه بازرگانی طاها فیدار خلیج فارس به عنوان یکی از گروه های با تجربه,معتبر و کاردان در زمينه ارائه تمامی خدمات بازرگانی و گمرکی از جمله ترخیص کالا، صادرات، واردات، مشاوره بازرگانی، ثبت سفارش کالا و ... می باشد تا ترخیص کالا از گمرک را برای شما عزیزان با استفاده از آخرین قوانین و مقررات جاری بازرگانی و بخش نامه های گمرکی توسط ترخیص کار گمرک به صورت اطمینان بخش و با کمترین زمان ممکن انجام دهد.
مطالعه بیشتر
اینکوترمز چیست
یک مثال بزنیدمثلأیک کالافلان قیمت است باتعرفه مثلآ۱۲۵چندمیشود؟