کاپوتاژ چیست؟

کاپوتاژ چیست؟

کاپوتاژ چیست؟

17 مرداد1403
کاپوتاژ چیست؟

کاپوتاژ چیست؟ تاریخچه شکل‌گیری این اصطلاح به طور خاص به واژه فرانسوی caboter که معنی سفر در ساحل را می‌دهد، بر می‌گردد. در طول قرن هجدهم، تحرک روز افزون بازرگانان این معنی را می‌داد که آنها می‌توانند فروش کالاهای خود را در بندرهای کشورشان با حمل و نقل در سواحل کشورهای خارجی شروع کنند. این عمل می‌توانست بازار داخلی کشور را تهدید نماید؛ زیرا باعث می‌شد تا وسایل داخلی برای حمل و نقل با رکود مواجه گردند؛ بنابراین قوانینی وضع کردند که کشور مبدأ نفع ببرد که بعدها کاپوتاژ نام گرفت.

معرفی جامع کاپوتاژ

این اصطلاح از نظر حمل و نقل تحویل کالا یا مسافر بین بندرهای که در یک کشور وجود دارد، به وسیله کشتی از کشور دیگر است. در واقع کاپوتاژ معنی حق تجارت داخلی ساحلی را می‌دهد و دقیقاً حمل و نقل داخلی کالا یا افرادی را که به وسیله یک شرکت حمل و نقل خارجی انجام می‌شود، تعریف می‌کنند. امروز برای کاپوتاژ قوانینی در سطح جهانی وجود دارد که برای حفاظت کردن از صنایع داخلی، پاک نگه داشتن مسیرهای دریایی ارضی، دلایل امنیت ملی، حفاظت از زیرساخت‌های حمل و نقل وضع شده‌اند.

معروف‌ترین مقررات در این رابطه قانون جونز 1920 موجود در کشور آمریکا است که ممنوعیت مطلق کاپوتاژ را اعمال می‌کند؛ یعنی همه حمل و نقل‌های داخلی در امتداد خط ساحلی این کشور باید به وسیله کشتی‌های آمریکایی و یک خدمه آمریکایی انجام شود. با این وجود سایر کشورها هم این قانون را پذیرفته‌اند.


کاپوتاژ چیست؟


کاپوتاژ به چه دلایلی با محدودیت روبرو است؟

دلایل مختلفی وجود دارد که چرا محدودیت‌هایی در زمینه کاپوتاژ اعمال می‌شود؛ اما مهم‌ترین دلیل این محدودیت، قیمت‌گذاری است. در بیشتر موارد، کشتی‌هایی که از خارج کشور می‌آیند، قیمت پایین‌تری را برای حمل و نقل یا صادرات و واردات ارائه می‌دهند که قیمت‌های بازار داخلی قادر به رقابت با آنها نیستند.

به دلایل مختلفی از جمله پایین آمدن قیمت سوخت، هزینه‌های مواد، تعمیرات، هزینه‌های وام، نرخ بهره وام و همچنین هزینه پایین کار در این فرایند می‌توان به قیمت‌های کمتر دسترسی پیدا کرد. با این حال، اخیر در بعضی کشورها بحث در مورد سطح قوانین مربوط به کاپوتاژ مورد بررسی قرار گرفته است و در سایر حالت‌های حمل و نقل مثل حمل و نقل داخلی کالا و مسافر به وسیله جاده، حمل و نقل هوایی یا راه‌آهن هم اجرا می‌شود.

معرفی کاپوتاژ دریایی

این مفهوم به معنی حمل و نقل کالا از یک نقطه‌به‌نقطه دیگر است که از طریق دریا و یا هر رودخانه مرزی صورت می‌گیرد. به این معنی که شما قصد دارید یک کالا را از بندر شماره یک کشور خودتان به بندر شماره 2 ارسال کنید، برای این کار از مرز دریایی کشور خارج می‌شوید یا از رودخانه‌های مرزی کمک می‌گیرید تا صادرات و واردات کالا یا حمل و نقل مسافر برای شما با هزینه پایین‌تر و در مسافت کوتاه‌تر انجام شود.


این نوع حمل و نقل هم با کمک وسایل نقلیه داخلی و هم خارجی انجام می‌شود. اگر از وسیله حمل و نقل داخلی استفاده کنید، این وسیله نقلیه هم مشمول قوانین و تشریفات کاپوتاژ می‌گردد. این قوانین فقط شامل بار و مسافر در زمینه حمل و نقل دریایی نیست؛ بلکه می‌تواند مواردی نظیر لای‌روبی، گذاشتن کابل‌های زیر دریایی، یدک‌کشی و تحقیقات لرزه‌ای هم در بر بگیرد که توسط یک شرکت خارجی یا داخلی در ساحل کشور دیگری انجام می‌شود. کاپوتاژ دریایی را می‌توان در سه دسته تقسیم‌بندی کرد:
  • حمل و نقل مسافر
  • جابه‌جایی بار
  • عملیات‌های مستقر در سواحل (سواحلی که مربوط به انبار و گمرک هستند.)
کاپوتاژ چیست؟

معرفی کاپوتاژ خودرو

حالا که می‌دانید کاپوتاژ چیست و چه کاربردی دارد، بهتر است در رابطه با کاپوتاژ خودرو نکاتی را بگوییم. یکی دیگر از اشکال این مفهوم در رابطه با خودرو است. کاپوتاژ خودرو نیاز به مجوزهای عبور و مرور هم برای شما و هم برای افراد خانواده دارد که حتماً باید همراه شما باشند.

وسایل حمل و نقل مثل انواع خودرو جز کالاهای کاپوتاژی محسوب می‌شود و برای انجام این کار باید کلیه قوانین مربوط به آن و ترخیص کالا از گمرک را بشناسید. اولین قدم در این راستا داشتن پلاک و گواهی‌نامه معتبر بین‌المللی است. با این تفاسیر، کاملاً مشخص می‌شود که کاپوتاژ خودرو به معنی گرفتن مجوز خروج از کشور است و باید برای دریافت این مجوز خروج حتماً به گمرک مراجعه کنید.

اگر تمام مراحل برای انجام این کار به درستی طی شود و مدارکی مورد نیاز به صورت کامل تهیه گردد و همچنین درصورتی که هزینه‌های لازم برای این امر را پرداخت کرده باشید، در کوتاه‌ترین زمان ممکن این کار صورت می‌پذیرد. سپس در کمتر از 2 ساعت مجوز برای شما صادر می‌شود تا بتوانید با خودروی خود از مرزها عبور کنید. پس بهتر قبل از هر اقدامی برای کاهش زمان با قوانین کاپوتاژ آشنا شوید.


کاپوتاژ چیست؟

مدارک مورد نیاز برای گرفتن کاپوتاژ خودرو

برای اینکه کاپوتاژ خودرو بگیرید، باید مدارکی را ارائه دهید. این مدارک باید با دقت تمام آماده شوند. در بخش زیر مدارک مورد نیاز برای گرفتن کاپوتاژ خودرو را آورده‌ایم. اگر این مدارک را نداشته باشید، برای کاپوتاژ خودرو با مشکل مواجه می‌شوید:
  • برگ سبز
  • سند نشان دهند مالکیت خودرو
  • سند یا برگه مربوط به کمپانی
  • ارائه کارت خودرو
  • گواهی‌نامه معتبر
  • برگ بیمه‌نامه معتبر
  • گذرنامه
  • عکس 3*4
  • رسید پرداخت هزینه‌های کاپوتاژ
  • مراحل گرفتن پلاک و گواهی‌نامه بین‌المللی

یکی از مراحل و مدارک مورد نیاز برای کاپوتاژ خودرو، اقدام جهت گرفتن گواهینامه بین‌المللی برای راننده و البته پلاک بین‌المللی برای ماشین است. جهت دریافت این دو باید به شعب کانون جهان‌گردی و اتومبیل‌رانی مراجعه کنید. با این وجود پیش از اقدام برای این کار از دو نکته مطمئن شوید. اول اینکه آیا کشوری که می‌خواهید به آن سفر کنید، گواهی‌نامه شما را می‌پذیرد یا خیر؟ نکته دوم آیا کشور مقصد نیاز به ارائه گواهی‌نامه یک ساله دارد یا سه ساله؟

همچنین اگر سند مالکیت و کارت خودرو به نام خود فرد نباشد، برای گرفتن پلاک بین‌المللی که به نحوه‌ای مقدمه دریافت برگه کاپوتاژ است، خود مالک باید حضور داشته باشد یا اینکه از طرف او یک وکالت‌نامه محضری ارائه دهید. این پلاک به صورت موقتی صادر می‌گردد و بهتر است برای نصب آن از بست‌های که از جنس پلاستیک‌ هستند استفاده کنید.

خلاصه مطلب

کاپوتاژ چیست؟ کاپوتاژ نوعی مجوز است که امکان حمل و نقل بار از یک بندر به بندر دیگری را برای شما به وجود می‌آورد. کاپوتاژ به وسیله خودرو هم امکان‌پذیر است و فقط باید برای بهره‌مندی از آن گواهینامه بین‌المللی داشته باشید. کاپوتاژ در واقع نوعی پلاک بین‌المللی موقت برای خودرو محسوب می‌شود و برای گرفتن آن به مدارکی مانند عکس 3*4، گذرنامه، رسید مربوط به پرداخت هزینه‌های کاپوتاژ نیاز دارید.


مطالعه بیشتر :
ترخیص بلبرینگ خودرو از گمرک
ترخیص و واردات ماشین آلات حفاری معدن
واردات و ترخیص لوازم الکتریکی از گمرک

نظرات
ارسال نظر

مشاوره رایگان ترخیص کالا