آشنایی با انواع روش های پرداخت بین المللی
آشنایی با انواع روش های پرداخت بین المللی
27 مرداد1403
روش پرداخت وجه بین فروشنده و خریدار یکی از اساسیترین رکنهای معامله است که این وجه را به شیوههای مختلف میتوان پرداخت کرد. هنگامی که یک معامله در سطح بینالمللی انجام میشود تاجران باید از روشهای خاصی برای پرداخت بین المللی استفاده کنند. براساس شرایط سیاسی و اقتصادی کشورهای طرف معامله انتخاب بهترین روش پرداخت بین المللی فرق میکند.
مطالعه بیشتر | ترخیص کار گمرک
مطالعه بیشتر | ترخیص کار گمرک
عوامل مهم در انتخاب روش های پرداخت بین المللی
تجارت بینالملل امروزه نقش قابل توجه و اهمیت زیادی در تامین نیازهای یک کشور و ارتباط آن با دیگر کشورها را دارد. تاجران بینالمللی برای اینکه بتوانند تجارت بیخطری داشته باشند، باید بهترین روش پرداخت بین المللی را انتخاب کنند. انتخاب نحوهی پرداخت باید به صورت توافقی بین طرفین تجارت انجام شود که به عوامل زیر بستگی دارد.- مدت زمان همکاری دو طرف با یکدیگر و میزان اعتماد آن دو به هم
- موقعیت اقتصادی، سیاسی و قانونی کشورهای دو طرف معامله
- موقعیت مالی فروشنده و خریدار به خصوص خریدار
- فاصله جغرافیایی بین کشور خریدار و کشور فروشنده
- تعداد دفعات تجارت آن دو با هم، فرصت پرداخت و مبلغ معامله
- فرصت کسب اعتبار و هزینههای مرتبط
انواع روش های پرداخت بین المللی
در سالهای گذشته راههای مختلفی برای پرداخت بین المللی وجود داشته و در حال حاضر این شیوهها با تغییراتی که داشتهاند همچنان مورد استفاده قرار میگیرند. در اغلب متون بازرگانی بینالمللی از بین روشهای پرداخت، 4 روش مورد تاکید و استفاده بیشتر قرار گرفتهاند. انتخاب روش مناسب برای پرداخت بین المللی به صورت توافقی بین طرفین انتخاب میشود.
- پرداخت بین المللی براساس پیش پرداخت
- پرداخت بین المللی براساس حساب باز
- پرداخت بین المللی براساس برات (وصولی)
- پرداخت بین المللی با اعتبار اسنادی
پرداخت بین المللی براساس پیش پرداخت
در این روش خریدار، تمام وجه را هنگام ثبت سفارش کالا پرداخت میکند و سپس فروشنده محصول را برای وی ارسال میکند. در این روش پرداخت، عمده ریسک متوجه خریدار و به نفع فروشنده است. اگر فروشنده محصول را ارسال نکند یا محصول ارسالی با مشخصات ذکر شده هنگام خرید مطابقت نداشته باشد، خریدار در این معامله متضرر میشود و عملا کاری از دستش برنمیآید. این روش برای پرداخت در حالتهای زیر مناسب است.- خریدار به فروشنده اعتماد کامل داشته باشد.
- خریدار سابقه فعالیت بازرگانی کافی نداشته باشد.
- وضعیت اعتباری خریدار رضایت فروشنده را جلب نکند و فروشنده به آن شک داشته باشد.
- ریسک اقتصادی و سیاسی کشور خریدار بالا باشد.
- درخواست برای خرید محصول زیاد باشد و فروشنده بخواهد از دریافت هزینه مطمئن باشد.
پرداخت بین المللی براساس حساب باز
این روش، دقیقا برعکس روش پرداخت براساس پیش پرداخت است. در این روش خریدار میتواند پس از رسیدن محصولات موردنظر و حتی ترخیص کالا از کمرگ در کشور مقصد، هزینه معامله را پرداخت کند. در واقع در این روش خریدار به صورت نسیه، مبلغ معامله را پرداخت میکند و بدیهی است که خریدار طی توافقی با فروشنده در سررسید مشخص و مهلت معین اقدام به پرداخت میکند.
این روش برای زمانی است که خریدار اعتماد بسیار زیادی نزد فروشنده دارد و فروشنده شناخت کامل از خریدار دارد. اگر خریدار به تعهد خود عمل نکند و هزینه را پرداخت نکند، خریدار مکانیزم محافظتی مناسبی برای پیگیری و دریافت مبلغ را ندارد. هر چند میتواند در قرارداد فروش برای کاهش ریسک این مسئله را لحاظ کند.
اگرچه این روش ریسک بالایی برای فروشنده دارد اما همچنان این نوع از پرداخت مورد استفاده قرار میگیرد. برخی از شرکتهای بیمه و ارگانهای دولتی این ریسک را مورد پوشش بیمهای قرار میدهند. در ایران صندوق صادرات به طریقی این ریسک را پوشش میدهد.
پرداخت بین المللی بر اساس برات (وصولی)
اگر تمایل دارید ریسک را به صورت متعادل بین فروشنده و خریدار تقسیم کنید روش پرداخت پیشنهادی، پرداخت براساس برات است. این روش یکی از راههای مدرن در معاملات بازرگانی بینالمللی به حساب میآید. روش وصولیها در عرف بانکی بازرگانی ایران تحت عنوان براتی یا واردات با روش ثبت سفارش براتی در بانک شناخته میشود. در دو روش پرداخت قبلی، بانکها فقط نقش انتقال دهنده وجه را داشتند اما در بررسی اسناد نقشی نداشتند ولی در این روش بانکها علاوه بر انتقال وجه، اسناد هم مورد بررسی قرار میدهند.در روش پرداخت براتی، فروشنده محصول را به کشور خریدار میفرستد، اما اسناد و مدارک را به شکل مستقیم برای خریدار ارسال نمیکند. فروشنده اسناد بازرگانی را مانند فاکتور، لیست عدلبندی، بارنامه، گواهی مبدا و... به همراه یک دستورالعمل برای بانکی که تعیین شده ارسال میکند. در این دستورالعمل فروشنده از بانک میخواهد در شرایطی که خریدار به تعهدات خود در پرداخت مبلغ معامله عمل کرد، قبول برات به انجام برساند و مدارک را به خریدار تحویل دهد.
پرداخت بین المللی با اعتبار اسنادی
اعتبارات اسنادی نتیجه تضادی و مولود میباشد که ما بین منافع فروشنده و خربدار برقرار است. اصولا هنگام عقد یک قرارداد فروش بینالمللی خریدار تمایل دارد کالا در در زمان مشخص صحیح و سالم تحویل بگیرد و تا قبل از انتقال مالکیت محصول هیچ هزینهای را پرداخت نکند و از طرفی فروشنده تمایل دارد تا قبل از اینکه کنترل محصولات از دستش خارج شود، مبلغ معامله را دریافت کند.
این تضاد منافع و آشنا نبودن خریدار و فروشنده با یکدیگر باعث به وجود آمدن طرحی با مکانیزیم اعتبار اسنادی شد که با حفظ منافع فروشنده و خریدار، تا حدودی ریسکهای هر دو طرف را پوشش دهد. ترتیبات اعتبار اسنادی عموما تمایل فروشنده را از جهت دسترسی به وجه نقد و نظر خریدار را از جهت تامین اعتبار در بر دارد و منافع هر دو طرف را به صورت کاملا مستقل درنظر میگیرد.
اعتبار اسنادی یک روش متعادل جهانی را برای تحقق یک تعهد قابل قبول بازرگانی ارائه میدهد که در آن پرداخت وجه در برابر اسنادی که معرفی کنندهی کالا است و حق مالکیت بر کالا را انتقال میدهد، صورت میپذیرد.
سخن نهایی
در بالا روشهای پرداخت بین المللی را بررسی کردیم که در نتیجه میتوان گفت به طور قطع روش پرداخت بین المللی با اعتبار اسنادی، مطمئنترین ولی پیچیدهترین روش برای بسیاری از تاجران است. در کشور ما، به دلیل دور بودن از بازارهای جهانی از بعد مسافت و با درنظر گرفتن شرایط سیاسی کشورهای همسایه، این نوع پرداخت، روشی کم ریسک برای پرداخت بین الملیی به حساب میآید و میتوان گفت یکی از مهمترین شیوهی واردات کالا است.گروه بازرگانی طاها فیدار خلیج فارس به عنوان یکی از گروه های با تجربه,معتبر و کاردان در زمينه ارائه تمامی خدمات بازرگانی می باشد تا ترخیص کالا از گمرک را برای شما عزیزان با استفاده از آخرین قوانین و مقررات جاری بازرگانی و گمرکی توسط ترخیص کار گمرک به صورت اطمینان بخش و با کمترین زمان ممکن انجام دهد.
مطالعه بیشتر :
واردات و ترخیص مواد اولیه صنایع تولیدی از گمرک
ترخیص کالا در امارات
ترخیص کالا از گمرک بازرگان
نظرات
ارسال نظر